Alt klart for Dokfilm-fest i Volda


Onsdag kveld gikk endelig startskuddet for årets Dokfilm-festival. I fire dager fremover blir det dokumentarfilm fra tidlig morgen, til sent på kveld.

Tekst av Erling Rognhaugen 

Festivalsjef og student Johanne Kristensen Sandvik åpnet i går den tjueførste festivalen i rekken.

– Ønsket mitt er at festivalen gir deg et nytt perspektiv og at tematikken rundt filmene blir diskutert, sa Sandvik da hun talte under den offisielle åpningen av festivalen, onsdag kveld.

Dette er tredje gangen hun arbeider med Norges største dokumentarfilmfestival, men første gang som leder.

– Jeg er lettet nå som festivalen akkurat har startet. Det føles egentlig ikke helt som om det har startet, fordi vi har jobbet så lenge i forkant med dette prosjektet, forteller hun.

LETTET FESTIVALSJEF: Johanne Kristensen Sandvik kunne onsdag kveld endelig åpne den tjueførste utgaven av Dokfilm. Alle foto: Jonas Been Henriksen 

Folkefest

Ordfører Jørgen Amdam var også tilstede på åpningen onsdag. Han hadde mange fine ord å si. Amdam mener festivalen er med på å sette Volda på kartet. Festivalen har nå holdt på i over tjue år, og han sier at dette er en festival for alle, og at det viser frem det gode samarbeidet i studentmiljøet.

Under festivalen vil det bli vist 70 filmer, men det blir også mye faglig innhold i form av paneldebatter. Publikum vil også få en unik mulighet til å se en Queen-konsert i virtuell realitet. Det vil også være flere aktiviteter for de minste. På lørdag er det folkefest i sentrum etterfulgt av BarneDok på Studenthuset Rokken.

– Festivalen har mye gøy å tilby. Dette blir en festival for alle, sier Sandvik.

Åpningsfilm

«Farvel til asfalten» og «Bølger» var filmene som fikk æren av og åpne Dokfilm 2017. Rundt  250 fremmøtte hadde tatt turen til samfunnshuset i Volda, og klappet i gang det hele. Ordfører Amdam var også godt fornøyd.

– Jeg likte veldig godt «Farvel til asfalten». Det var en film som følger en gruppe mennesker som kjemper for å bli rusfri. Det var spesielt gøy at det var unge filmskapere, som tar opp et viktig tema, forteller han.

FORNØYD ORDFØRER: Jørgen Amdam setter stor pris på festivalen.

Flere gullkorn på programmet

– Det er veldig mye bra vi skal vise. Jeg har smugtittet litt, forteller Sandvik med et smil.

Dokfilm presenterer i år et helt nytt konsept, som skal belyse ny teknologi, og hvordan det kan brukes til å formidle historier.

– Jeg gleder meg spesielt til vårt nye konsept som heter DokFabrikken. Filmskaper Jannicke Mikkelsen kommer for å snakke om virtuell realitet, og den nye filmen hennes som har brukt denne teknologien, forteller Sandvik.

– Nå går ting relativt på skinner. Det meste er klart, og om det skjer noe uforutsett så er det en dyktig gjeng med frivillige som fikser det. Studentene i Volda jobber hardt med å lage dette arrangementet, slik at dette blir et godt kulturtilbud til alle besøkende, avslutter Sandvik.