Verdens triveligste festival


Siden 1997 har Dokfilm blitt arrangert i den lille bygden på Søre-Sunnmøre. — Dokfilm er et bindeledd for mange ulike miljøer. Det gjør festivalen helt spesiell, sier frivilligarbeider Trond-Martin Kvalheim Hauge.

Tekst: Hilde Olsen Aalvik // Foto: Dagfinn Graneng 

En langhelg i april går Dokfilm av stabelen. Denne helgen bader Volda i sol; hvert eneste år. Og hver eneste år kommer filmskapere og tidligere studenter til bygden.

– Det har blitt en tradisjon å komme tilbake til Volda denne helgen. Vi er alltid en god gjeng som reiser, og man møter alltid mange gamle kjente. Grunnen til at så mange drar tilbake til akkurat denne festivalen har nok noe å gjøre med at den fanger så mange. Film er noe alle har interesse av, sier tidligere journalistikkstudent Eirik Fure.

Sammen med fire kompiser har han slått seg ned i en hjemmelaget trestol. Med en øl i hånden nyter han det fine været. Inne står mange frivillige på kjøkkenet for å tilberede dagens retter.

– Det er mye jobb, men det er gøy. Dette er mitt første år på Dokfilm, og jeg er veldig fornøyd. Det er like trivelig som jeg hadde forestilt meg og hørt at det ville bli. Denne festivalen er både nasjonal og lokal på samme tid. Så mange filmskapere fra hele verden kommer til lille Volda, hvor frivillighjertet er stort. Det gjør at det blir et godt og beriket samhold under festivalen, mener frivilligarbeider Sarah Helene Christiansen Ystanes.

For det er ikke bare studentene i bygden som velger å ta turen til festivalområdet.

– Vi bor her, så vi har vært på denne festivalen i mange år. Det må være Norges koseligste festival. Det er noe med det at man kan ta en øl og snakke om filmene man har sett, det er et stort engasjement for denne festivalen, sier Emil Saure.

I infoboden sitter tre ivrige frivilligsjeler. Trond-Martin Kvalheim Hauge, Edda Drægni og Camilla Lamprecht.

— Jeg tror denne festivalen blir så utrolig trivelig fordi det blir lagt så mye ned i det estetiske. Det tilrettelegges for at det skal se hyggelig ut, og da blir det hyggelig. Det har også mye å si at det er film festivalen handler om. Man setter seg gjerne ned etter filmen og prater om inntrykk over en øl, det skaper en god stemning og et godt samhold, forteller Drægni.