Prisvinnere Dokfilm 2017


Lørdag kveld ble fire priser delt ut for å hedre de beste norske dokumentarfilmene fra årets festival. 

Tekst av Mari Linge Five

Nymfeprisen

Kveldens første pris som ble delt ut var Nymfeprisen for beste studentfilm. Juryen var meget imponert over de 20 studentfilmene fra årets festival. I tillegg til hovedprisen ga de hederlig omtale til to filmer. Disse to filmene var «Some kind of goodbye» og «I det fri».

Hovedprisen gikk til «Albatross». I denne filmen dokumenterer en ung regissør bestefaren sine siste dager. Juryen sa at kombinasjonen av varme og humor i en film om et vanskelig tema var filmens store styrke.

Ildflugeprisen

Ildflugeprisen deles ut til beste korte/mellomlange dokumentarfilm. Filmen som imponerte juryen aller mest var «Til månen med bestefar». Når Davids bestefar Kåre får diagnosen demens, frykter David at minnene om livet deres sammen vil forsvinne. Juryen sa at filmens store styrke er at den så nært følger en veldig sårbar prosess gjennom mange år og at filmen evner å ta med publikum på en tydelig utvikling.

Gullflugeprisen

Gullflugeprisen deles ut til beste lange dokumentarfilm. Juryen sa at vinneren skildrer en historie som har vært mye i nyhetsbildet, men at filmen skiller seg ut ved å skildre det nære og store perspektivet. Filmen speiler regissørens dype engasjement og arbeid over mange år som gjør dette til en helt spesiell og viktig film. Filmen har allerede vunnet flere internasjonale priser, men dette er den første norske prisen den mottar. Årets Gullflugepris gikk til «Nowhere to hide».

Publikumsprisen

Kveldens siste og kanskje gjeveste pris som ble delt ut var publikumsprisen. Under hele festivalen har publikum hatt mulighet til å gi en poengsum til filmene de har sett. Etter at stemmene var talt opp, ble det klart at publikum var enige med juryen. «Til månen med bestefar» gikk til topps også i denne kategorien, og ble med det kveldens store vinner.

I tillegg til de fire prisene får Dokfilm nominere tre filmer til Amanda-prisen 2017. De tre filmene ble «Nowhere to hide» (Zaradasht Ahmed), «Barndom» (Margreth Olin) og «Ambulance» (Mohamed Jabaly).   

På søndag fra klokken 12 vises alle vinnerfilmene på Samfunnshuset i Volda.