Et portrett av vår tid


Da faren døde fikk regissør Charlotte Røhder Tvedt en følelse av at egne oppfatninger av verden ikke nødvendigvis var til hjelp. Hun fikk et behov for å se andre perspektiver. Dermed var det brukergenererte prosjektet Mellom oss i gang.

Av Klara Skovro Thoresen FOTO: Dagfinn Graneng

Hvordan forholder vi oss til hverandre? Hvordan oppfatter vi den virkeligheten vi lever i? Det kan kanskje dokumentarfilmen Mellom oss gi oss et bilde på. Først må det spørres om hva som rører seg i Norge.

Filmen er nemlig et individualistisk fellesskapsprosjekt der alle forteller sine egne historier. Ved å sende inn ditt eget filmklipp blir du med på å speile tiden vi lever i. En tid preget av raske forandringer hvor globalisering og digitalisering utfordrer fellesskapet.

– Tiden vi lever i nå gjør prosjektet mulig. Det kunne ikke vært gjort for 20 år siden. Folk filmer mer enn noensinne. Og når samfunnet forandrer seg må vi hele tiden finne ut hvordan vi skal forholde oss til det nye. Alle er filmskapere i sitt eget liv. Alle sager sin egen historie og sine egne myter. Dermed har alle en egen historie å fortelle, sier Tvedt.

Det er første gang en norsk dokumentarfilm lages på denne måten. Som inspirasjon har engelske filmer som ”Life in a day” og ”Britain in a day” vært laget på liknende måter. Alle som sender inn filmklipp blir stående som eier av sitt eget bidrag, og hvis klippet kommer med blir man titulert som filmskaper. Fristen for å sende inn bidrag er 31.mai. Da begynner den store jobben for Tvedt. Klipp skal plukkes ut og manus skal skrives.

Mellom2

Dette prosjektet er et forsøk. Vi har ingen garanti for at vi får det til, men jeg har is i magen fordi vi allerede har fått inn så mye fint. Når man tenker – jammen, jeg har jo ingenting å filme – så film det som er kjent. Husk at det som er helt vanlig for deg kan være eksotisk for andre, sier Tvedt.

Filmen lager Tvedt sammen med Medieoperatørene. Med på samarbeidet er også NFI, Aftenposten og Sparebankstiftelsen. Filmen skal være ferdig i 2018 og skal vises på AftenpostenTV. For regissøren, som sist stod bak serien Sykt Perfekt, er det viktig at folk tør å være ærlige. Hun vil ikke bare ha smilefjeset.

– Det underliggende temaet er på deg selv kjenner du ingen andre. Hvis jeg bare går og antar og aldri spør, tar jeg ofte feil. Grunnlaget for et godt fellesskap er å spørre, eller fortelle, for jeg tror vi lever veldig forskjellige liv. Derfor vil jeg at folk skal fortelle det de selv ser. Jeg håper å få se forskjellige blikk, og at folk tør å vise frem dagene sine både på godt og vondt.

Et brukergenerert dokumentarfilmprosjekt er avhengig av å nå ut til mange, og det er en utfordring å få med hele landet. Regiassistenter er derfor utplassert i Lillehammer, Bergen, Tromsø og Stavanger.

– Dette er jo et høyterskelprosjekt. Ikke bare ber vi folk om å fortelle om eget liv, men de skal selv filme og sende det inn. Men for at dette skal bli noe større, må mange være med på å fortelle om vår tid. Vi trenger mange forskjellige stemmer, sier Tvedt.