– DOKFILM ER EN GAVEPAKKE


Johanne Kristensen Sandvik er årets leder av «Dokfilm». — Jeg føler meg privilegert og jeg gleder meg til å skape en festival som betyr så mye for så mange, sier hun.

Tekst av Hilde Olsen Aalvik

Det regner sidelengs. Volda i kjent stil. Årets dokfilmleder går med raske skritt. Hetten er knytt godt igjen. Om et par uker smeller startskuddet. Det er mye å gjøre.

— Jeg er relativt stresset. Det hviler et stort ansvar på meg. Vi er selvfølgelig et team som skal drive festivalen frem og gjøre den bra, men jeg føler nok et ekstra press på meg i år, forteller Sandvik.

Ønsker å skape en møteplass

Hun går tredje året journalistikk. Det er også hennes tredje året i «Dokfilm-styret»; i år som leder.

Jeg har vært med i styret siden mitt første år i Volda, og jeg har trivdes svært godt med det. Men jeg hadde aldri trodd at jeg kom til å bli leder. Det er stor stas, og jeg har troen på at dette kommer til å bli bra, sier Sandvik.

Dokumentarfilm har alltid vært av stor interesse for henne.

— Jeg har ikke sett så mye på fiksjonsfilm. Det har på en måte aldri fanget meg. Dokumentarfilm derimot har jeg alltid vært svært interessert i. Allikevel er det nok mer det å skape en formidlingsplattform og møteplass som driver motivasjonen min så sterkt for denne festivalen, forteller Sandvik.

Hun mener «Dokfilm» er som en gavepakke.

— Jeg tror det kan være et tiltak for mange å dra ut for å se dokumentarfilmer på kino og lignende. Nå for tiden er alt så tilgjengelig på nett, så jeg tror terskelen er relativt høy for å dra ut for å se dokumentarfilm Det at vi kombinerer det med en festival tror jeg er et trekkplaster. Festival er veldig inn i tiden. Vi skaper en møteplass for dokumentarfilmskaperne, de interesserte og de ikke-altfor interesserte, sier lederen.

Setter Volda på kartet

For studentene i Volda er «Dokfilm» et av de store høydepunktene gjennom året. Men også for bransjen er denne festivalen en høydare.

— Jeg tror de fleste studentene i Volda får med seg denne festivalen. Også tidligere studenter pleier å ta turen denne helgen. Av det jeg har forstått kommer de fleste også fra bransjen til denne festivalen. Mitt intrykk er at de fleste ønsker å vise filmene sine på denne festivalen. «Dokfilm» setter på mange måter Volda litt på kartet, sier Sandvik.