Den brutale sannhet


Utkledd som pakistansk flyktning reiste Kadafi Zaman flyktningruten mot Europa. Virkeligheten som møtte han var brutal.

Tekst av Mari Linge Five

– Da vi åpnet redningsvestene, og fikk se hva de egentlig inneholdt ble jeg skikkelig forbannet. Du har kjøpt en redningsvest du tror er i topp kvalitet, og får et klapp på skulderen der de sier ”må Gud være med deg”, også ser du hva de virkelig inneholder. Da tenker du for noen svin altså, sier en tydelig oppgitt Kadafi Zaman.

Etter å ha vært på reportasjereise for å dokumentere om flyktningstrømmen i Ungarn, Østerrike, Tyskland og Danmark satte Zaman og hans team igjen med mange spørsmål om den kritiske situasjonen i Europa. Det har resultert i dokumentaren Norge til salgs som ble vist på Den Norske dokumentarfilmfestivalen, fredag, og som fikk hederlig omtale under prisutdelingen.

– Det som var grunntanken var at Kadafi hadde lyst til å utgi seg for å være flyktning for å helt konkret finne ut hvordan det er. Hvordan snakker man med menneskesmuglerne, hvordan ser de ut, hvordan forholder de seg til hverandre, hvor mye koster en båttur og en redningsvest, forteller regissør Peder Borch Giæver.

Undercover med kamera

Zaman valgte å gå undercover for å komme så tett som mulig på bransjen, der ekstreme mengder penger er involvert.

– Mye var småfarlig, men det var samtidig litt vondt også. Det gjorde vondt å se barna i flyktningleir i Libanon som mor og far hadde tatt ut av skolen fordi de ikke hadde råd til å ha de i skolen lenger, og det gjør vondt å tenke på at dette er barn som aldri kommer seg videre til Europa.

DSC_0484ny
Zaman (i midten, til venstre) under festivalens debatt om fremmedfrykt. FOTO: Matthew Drew

Den profilerte TV2-reporteren forteller også at det var tøft å oppleve det han på forhånd kun hadde sett på tv, på så nært hold.

– Det gjorde inntrykk å høre skrikene fra gummibåten da motoren sviktet. Når man jobber med en slik dokumentar kommer man veldig tett på, og det gjør veldig vondt, forteller Zaman.

I løpet av reisen gjennom Europa blir vi vitne til at han får hjelp av en rekke forskjellige menn. De er en del av en omfattende bransje, som lever av å selge pass og dårlige redningsvester til desperate flyktninger som flykter fra krig og elendighet, og som håper at det disse mennene selger skal være veien videre til frihet.

– Det er mafia, og det er kriminelle karteller som samarbeider. Det er samarbeid på tvers av landegrensene, og du har tyrkisk mafia som samarbeider med gresk mafia. Alle disse ser på dette som et produkt, og at det er en vare de kan tjene penger på. De tjener mer på disse fortvilte menneskene enn på narkotika, og det er de samme menneskene som driver med dette, sier Zaman.

Reisen gjorde sterkt inntrykk på Zaman, og han forteller at det var rart å komme tilbake til Norge.

– Det var litt absurd, for mange av de vi møtte som hadde kommet over til Europa var jo veldig fornøyde. De hadde klart det, og de var fulle av energi, og da tenkte jeg mye på hvordan det kommer til å gå med disse etter å ha tilbrakt et par år norsk mottak. Livsgnisten kommer helt sikkert til å forsvinne. De vet jo ikke hva de går til, de tenker jo bare ”nå har vi klart det”, men det har jo egentlig ikke begynt engang, forteller Zaman.