Frivilligånden holder festivalen i live


Det nærmer seg slutten for den 20. utgaven av Den Norske Dokumentarfilmfestivalen i Volda. Hvert år byttes styret ut, men forholdet til festivalen forblir kjært.

Tekst og foto: Natalie Kristiansen FOTO: Dagfinn Graneng

Hans Martin Dypvik er lærer i journalistikk og dokumentar ved Avdeling for mediefag ved Høgskulen i Volda. Han er nok en av få som har vært til stede på alle festivalene. Dette året er han med i juryen for lang dokumentarfilm. Han forteller at han hele tiden har vært imponert over at festivalen er studentdrevet, og at den holder ut til tross for at styret og frivillige blir byttet ut hvert år.

13043397_833936792510_4429087158826338162_n

Avisutklipp fra 2008, da «Krompen» var i Volda

– De har hatt et bra system med å overlevere informasjon. Det har til tider vært lite overlapping, sier han.

Dypvik tror at festivalen hadde vært vesentlig mindre hvis den ikke var frivilligdrevet av studenter. Blant de 20 årene er det særlig ett år som skiller seg ut med et godt minne.

– Det var da kronprinsen kom på besøk og åpna festivalen for fem-seks år siden. Det var veldig morsomt.

 En årlig «hyttetur»

Det er flere tidligere studenter som fortsatt kommer tilbake til festivalen flere år etter at de selv gikk ut av høgskulen. En av de som har vendt tilbake til festivalen i flere år er Ragnhild Laukolm Sandvik. Hun var ferdig med å studere radiojournalistikk i Volda i 2003, og sammen med vennegjeng av tidligere voldastudenter har hun besøkt festivalen hvert år siden.

– Vi er en gjeng på ca. ti personer som drar hvert år. Da leier vi samme hus hvert år, så blir det en hyttetur med faglig innhold.

Vennegjengen består blant annet av journalister og personer som driver med politisk kommunikasjon, og det er en dokumentarfilminteresse som ligger i bunn hos dem alle.

– Flere av oss har også jobbet for festivalen tidligere, så det er en festival vi har et forhold til.

Sandvik forteller at hun kan bli lettrørt når det blir sene kvelder med gode venner og engasjerende dokumentarfilmer.

– Jeg ønsker å få en reaksjon etter at jeg har sett en film. Brødre, som ble vist i fjor, er et sånt eksempel. Da ble det diskusjon i gjengen etterpå.

I år tror hun er det Snåsamannen som kan skape et lignende engasjement.

Ragnhild Laukolm Sandvik

Ragnhild Laukolm Sandvik

En felles opplevelse

Til tross for at det er nye mennesker som står bak festivalen hvert år, forteller Dypvik at det er lite som har forandret seg med festivalen de siste ti årene.

– Det har blitt flere visningssteder, man har hatt færre filmer og perioder med masse utenlandske filmer. Det svinger ganske mye, men det har alltid landet tilbake, med vekt på norske filmer.

Dypvik har sittet i jury for festivalen flere ganger før, og har i tillegg hatt en mentorrolle sammen med Gunnar Strøm.

– Jeg har alltid likt det perspektivet på samfunnet vi lever i, og gjerne når det går utover nyhetssjangeren.

Da festivalen startet i 1997 under navnet Volda Filmfestival (VOFF) var det blant annet for å få en plass å vise filmer som ikke ble vist på tv.

– På den tiden fantes jo ikke youtube, og da var det til VOFF man kom for å se filmer. Det var et veldig bredt spekter av filmer. Det var mye dokumentarer, men også fiksjonsfilmer, blanding av dokumentar og fiksjon, og animasjon. I tillegg var det lite konkurranser de første årene.

Dypvik er imponert over at festivalen fortsatt holder ut selv om man har tilgang på dokumentarfilmer på youtube, NRK eller andre steder.

– De som er her har kommet sammen for en felles opplevelse og å møte filmskapere.

Silje Slang Lutnæs er leder for årets festival, og hun er veldig fornøyd med å ha den rollen for den 20. festivalen i rekken. Det har vært mye jobb både før og under festivalen.

– Det er veldig utfordrende fordi folk har så høye forventninger til Dokfilm, men det er jo bare bra.

Lutnæs tror det er flere ting som har bidratt til at festivalen har holdt ut i så mange år.

– Jeg tror det delvis er på grunn av den høye frivilligånden i Volda, og delvis på grunn av den høye statusen festivalen har opparbeidet seg gjennom årene. Her kommer filmskaperen og publikum nær hverandre, og vi er også den eneste av dokumentarfilmfestivalene som har et ordentlig festivalområde med telt, konserter og masse gøy, sier hun.

Dokfilmstyret 2016

Dokfilmstyret 2016 – Fra venstre: Marius Stenberg, Johanne Sandvik, Jakob Hildrum, Øystein Lode, Marit Eide, Silje Dammen, Daniela Mala, Silje Lutnæs, Sondre Styrkson og Shervin Danai